کتاب حیات در آسمانها: … فقط یک ده هزارم درصد ثوابت کهکشانها احتمالاً سیارههایی دارند که در آنها تمدنهای پیشرفته وجود دارد. ساکنان بعضی از این سیارهها میبایست قدرت سفرهای فضایی دراز مدت و طولانی را کسب کرده باشند، زیرا ما در آستانهی کسب چنین قدرتی هستیم.
… بر اساس تحقیقات نظری و محاسبات دکتر کارل ساگان استاد دانشگاه هاروارد در عصر دینوزورها امکان بازدید سیارهی ما به وسیلهی ساکنان دیگر کرات آسمانی هر ۱۰،۰۰۰ سال یک بار بوده ولی بعداً این مدت کاهش یافته است و گمان میرود که در ادوار تاریخی بازدیدی از زمین به عمل آمده باشد.
… گمان میرود که پیشرفت ناگهانی تکنولوژی سومریها حاصل یکی از این بازدیدها باشد!
مشخصات کتاب حیات در آسمانها
نام کتاب: حیات در آسمانها
نویسنده: ریچارد اس. یانگ
ترجمه: دکتر محمود بهزاد – حمیده غروی
زبان کتاب: فارسی
فرمت: PDF
تعداد صفحات: ۱۸۰ صفحه
حجم فایل: ۵.۷ مگابایت
فهرست کتاب حیات در آسمانها
مقدمه مترجمان
پیشگفتار
فهرست منابع
فصل اول: پدیده حیات
سلول
آب
رشد و سوخت و ساز
تحرک
پاسخ دادن به محرکها
ماده ارثی
سازگاری و تکامل
فصل دوم: منشاء حیات
مطالعات آزمایشگاهی
فصل سوم: سیارات و حیات
مریخ
فصل چهارم: تشخیص حیات
فصل پنجم: حیات از فضا
موجودات هوشمند
فصل ششم: زیستشناسی آزمایشی در فضا
جاذبه زمین
پیشگفتار
اکتشافات فضایی، علم نسبتاً نوی است. ساختن راکتهایی که قادر هستند با سرعت کافی کپسولهایی را به خارج از اتمسفر زمین ببرند و در مدار ثابتی قرار دهند امکان اکتشاف قسمت عمدهای از منظومهی شمسی را به آدمی داده است.
کارهای نخستین در علم فضا بیشتر صرف بهبود تکنولوژی سفینههای فضایی میشد، تا قرار دادن کپسولهای بزرگتر و کارآمدتری در مدار ممکن گردد. رفته رفته اندازهگیریهایی فیزیکی و آزمایشهایی ممکن شد که به طور مستقیم به کارآمدی خود سفینه مربوط نبود.
مثلاً در نتیجهی این نوع آزمایشهای اولیه بود که در سال ۱۹۵۸ به کشف کمربند پرتو وان آلن (Van Allen) در اطراف زمین انجامید.
قبول این که آدمی سرانجام به محیط فضا گام مینهد به کوششهایی انجامیده است که مقدمتاً برای تشخیص مخاطرات زیستی فضا لازم است. این کارها، همراه تحقیقات نظری کهن در بارهی امکان وجود حیات در سیارههای دیگر، و امکان وجود منشأهای حیات، دو علم زیستشناسی و علم فضا را با هم به جایی رسانیده است که شاید هیجانانگیزترین و سودمندترین تلاشهای علمی آدمیان کنونی به حساب آیند.
زیستشناسی فضایی با دو مسئلهی اساسی سر و کار دارد. ۱) دانش ما در بارهی زیستشناسی چه کمکی در کار اکتشاف فضا خواهد کرد؟ ۲) مطالعهی محیط کیهان چه نقشی در دانش ما دربارهی حیات و فرایندهای آن خواهد داشت؟
در سؤال نخست مسایلی چون اثرات بیوزنی، افزایش نیروهای گرانشی، حداکثر و حداقل دما، پرتوهای فضایی، جنبهی روانشناسی فیزیولوژیک پرواز در فضا و روشهای فراهم آوردن نیازمندیهای آدمی در سفر فضایی مطرح میشود.
این مشکلات باید حل شوند تا پرواز آدمی در سفر فضایی بدون خطر گردد. این مشکلات به دست علم پزشکی گشوده میشوند.
مسئلهی دوم، موضوع کتاب حاضر است. برای این که حیات را بشناسیم و از منشأ آن آگاه شویم باید جهانی بودن آن را به اثبات برسانیم. زیستشناسی تنها رشتهای از علوم طبیعی است که قوانین و اصول جهانی ندارد.
از آنجا که تنها حیاتی که با خصوصیات آن آشنا هستیم حیاتی است که در زمین هست، نمیتوانیم تئوریهای مربوط به جهانی بودن حیات را مورد آزمایش قرار دهیم. دیگر اصول علمی تا بدین اندازه محدود نیستند.
مثلاً دانشمند علم فیزیک و دانشمند علم هیئت میتوانند سیارههای منظومهی شمسی ما و ستارههای سراسر عالم را مشاهده کنند و در نتیجهی این مشاهدات قوانین جهانی حرکت سیارهها را تدوین کنند.
اثبات حیات کیهانی امری دشوار است، اما بررسی شمارهی زیادی از اجرام سماوی که بستگی فیزیکی آنها با خورشیدهایشان باید محیط مناسبی برای پیدایش حیات در آنها به وجود آورده باشد محققاً باید ما را بر آن دارد که در بارهی منحصر به فرد بودن حیات در زمین تردید کنیم.
به گفتهی دانشمند زیست شیمی ا. آی. اوپارین (A. I. Oparin) «بنا بر این، پیدایش حیات یک رویداد اتفاقی و بسیار غیر محتمل نیست، بلکه پدیدهای کاملاً متداول است که در معرض تحلیل دقیق علمی و مطالعهی همه جانبه قرار دارد. آشکار است که سیارههای مسکون متعددی در جهان، و مخصوصاً در کهکشان ما، وجود دارند. اما این بیان کمابیش مسلم، صورت کلی دارد و باید در هر مورد مشخص، با بررسی شرایط واقعی اجرام کیهانی و بررسی آنها با روشهای علمی نوین، تأیید شود.»
منحصر به فرد یا جهانی بودن حیات بر اساس دانستههای ما مورد تردید است، ولی چنین تردیدی در حال حاضر فقط مبنای نظری دارد. هر چند میتوان آزمایشها را طوری طرح کرد که دانش ما را در بارهی حیات و امکان وجود حیات کیهانی پیشرفت دهد، اما باید در انتظار فرصتی باشیم که صورتی از حیات را، که از راه بررسی فضا به دست میآید، مطالعه کنیم.
وقتی که (و اگر) حیات بر سیارههای دیگر یافت شود ممکن میشود آن را تجزیه کنیم و با حیات زمینی مقایسه نماییم. اگر با حیات زمینی تفاوت بسیار داشته باشد، دانش زیستشناسی نوی روی کار خواهد آمد.
چه چیزهایی وجود حیات را بر سیارههای دیگر محتمل میسازند؟ آیا در جای دیگر کیهان حیات وجود دارد و آیا با حیات زمینی همانند است؟ اگر حیات کیهانی وجود دارد به چه طریق میتوان آن را تشخیص داد؟ و چگونه میتوان نمونهای از آن را به زمین آورد؟ مشکلات طرحریزی و ساختمان سفینههای فضایی را چگونه ممکن است از میان برداشت؟
پیش از آن که بتوانیم به چند تا از این سؤالها پاسخ دهیم باید در بارهی حیات به صورتی که در زمین هست، و در بارهی خواص آن، که از روی آنها میتوان وجود حیات را در نقاط دیگر عالم ممکن دانست، اطلاعاتی کسب کنیم.
بیشتر بخوانید: مثلث برمودا | غولها و هیولاها | تاریخ خطهای جهان